Piata imobiliara din judetul Bistrita Nasaud a numarat in anul 2017 un numar de 7998 de vanzari imobiliare ocupand numarul 28 la nivel national pe segmental vanzarilor imobiliare si un numar de 1872 de ipoteci ocupand numarul 35 la nivel national aferent ipotecilor, conform datelor comunicate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).
In anul 2018 pentu judetul Bistrita Nasaud, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) ne ofera statistici cu tranzactii imobiliare pentru primele 4 luni, astfel Judetul Bistrita Nasaud ajungand la numarul 2500 de tranzactii imobiliare. Potrivit Institulului National de statistica (INS) la sfarsitul anului 2017 existau un numar de 119252 locuinte in Judetul Bistrita Nasaud. In anul 2017 au fost finalizate un numar de 704 locuinte, din care 3 locuinte cu 1 camera, 76 locuinte cu 2 camere, 255 locuinte cu 3 camere, 181 locuinte cu 4 camere si 189 locuinte cu 5 camere si peste.
In judetul Bistrita Nasaud exista un numar 34 de societati care au declarat ca activitate principala sau secundara Agentie Imobiliara, dar active se pare ca sunt aproximativ 16 de Agentii Imobiliare in judetul Bistrita Nasaud.
Judetul Bistrita-Nasaud este pozitionat in nordul Romaniei si are granite cu Judetul Maramures la nord, Judetul Suceava la est, Judetul Mures la sud si Judetul Cluj la vest. Judetul are o suprafata de 5.355 km patrati, ceea ce reprezinta 2.25% din totalul Romaniei. Judetul are o populatie de 317.254 locuitori.
Resedinta de judet este municipiul Bistrita(singurul municipiu din judet).Judetul mai are trei orase (Nasaud, Beclean, Sangeorz Bai), 53 comune si 248 sate.
Relieful judetului are forma unui amfiteatru, altitudinea scazand de la est(Carpatii Orientali) la vest(Campia Transilvaniei).Cele trei zone de relief ale judetului sunt :zona montana, care include Carpatii estici si masivele Tiblea, Rodna, Suhard, Bargau si Calimani, zona de deal reprezentata de partea centrala a judetului, si zona de lunca ce se extinde de-a lungul zursurilor raurilor importante: Somesul Mare si afluentii sai.Aceasta zona a facut parte, in perioada 106-271 e.n., din fosta provincie Dacia iar populatia de aici a continuat sa existe si dupa retragerea armatei si administratiei romane. Populatia ramasa aici s-a organizat ulterior in obsti satesti si in formatiuni prestatale care urmau sa faca parte din voievodatul lui Gelu. In jurul anului 1241, zona judetului Bistrita Nasaud a suferit in urma navalii tataro-mongole de pe uram careia au avut de suferit cele mai mare orase din acea vreme:Bistrita, Rodna si Beclean. Cu toate acestea, insa, mai tarziu aceasta zona va cuoaste o dezvoltare deosebita, mai ales Rodna, cu minele ei de aur si argint, si Bistrita, centru mestesugaresc, comercial si administrativ. Cu toate ca Bistrita a obtinut reptul de a avea sigiliu si stema proprie si a fost declarat oras liber dupa 1355,acesta a fost cedat Ungariei hortiste in urma Dictatului fascist de la Viena. Insa, judetul Bistrita Nasaud a revenit la administratia romaneasca la 13 martie 1945.
In acest judet se gaseste o imporanta comoara speologica:Pestera Zanelor, Pestera Izvorul Tausoarelor (cea mai adanca pestera din Romania), Pestera Jgheabul lui Zailan, ce merita vizitata.
Statiunea Sangeorz-Bai cu ape minerale medicinale si de masa, zona Piatra Fantanele, zona Colibila cu lacul artificial si barajul situat pe raul Bistrita, Valea Vinului, Parcul Dentrologic Arcalina cu numeroase plante autohtone si exotice si Iezerele Bumbaiescului sunt de asemenea zone turistice importante in aceasta zona.
Un potential turistic imens din judetul Bistrita Nasaud il are si zona Pasului Tihuta.