Evoluția pieței imobiliare, din Brăila
Citiți și alte știri Imobiliare pe Ziarul Imobiliar
La trei decenii după căderea regimului comunist, în România, stocul rezidențial rămâne unul învechit, în prezent, mai puțin de 14% din locuințe făcând parte din ansambluri rezidențiale noi. În ciuda dezvoltării din ultimii 4-5 ani, piața rezidențială este în continuare sub-dezvoltată, stocul locativ fiind dominat de apartamentele vechi.
Brăila reprezintă unul dintre județele în care clădirile învechite predomină pe piața imobiliară. În situații similare se află județele Caraș-Severin, unde doar 4% din locuințe au fost construite în ultimele trei decenii, respectiv Hunedoara și Teleorman, județe în care locuințele noi ocupă un procent de doar 6%.
Sper deosebire de județele amintite mai sus, o evoluție economică mai bună s-a observat în Ilfov, Cluj, Iași, Constanța, Timiș și Sibiu. În aceste județe ponderea locuințelor noi depășește media națională. De asemenea, județele Bihor, Dolj și Prahova au potențial de dezvoltare rezidențială.
La nivel național, în ultimii 30 de ani, s-au construit aproximativ 1,22 de milioane de locuințe noi. Astfel, stocul rezidențial este unul învechit în procent de 87%, conform Institutului Național de Statistică. Clădirile construite în perioada comunismului dipun de o suprafață redusă, cu o calitate scăzută a construcției pe zona de instalații și spații comune.
Anul trecut, în Brăila s-au construit 136 de locuințe ANL pentru tineri. Pânã în prezent, în cartierul Brãilița au mai fost finalizate 240 de locuințe pentru tineri, iar în municipiul Brãila au mai fost edificate alte 624 de locuințe.
Ziarul Imobiliar / Imobiliare / 15-12-2020
Arhiva
Stiri similare
25.04.2018
15.02.2021
02.08.2018